Spelet bingo har en lång och anrik historia bakom sig, vi hinner inte berätta riktigt allt men de allra viktigaste händelserna tänkte vi hinna med här. Du kanske undrar varför en artikel om bingons historia finns med just här? Men det kan faktiskt vara lite roligt att få veta lite om vart ett så populärt spel kommer ifrån, hur blev det så stort?

Italien

Förfadern till spelet bingo, och till Lotto för den delen, föddes i Italien på 1530-talet. Då startade nämligen ett statligt lotteri som skulle ändra vårt sätt att se på lotterier för all framtid. Det blev otroligt populärt och man spelar det faktiskt fortfarande idag. Det var dragning varje lördag och är det fortfarande, detta är faktiskt det äldsta statliga lotteriet i världen som fortfarande spelas. Utan detta lotteri så skulle antagligen Italiens statskassa braka ihop totalt, så många är det som spelar. På 1700-talet så började människor sprida detta lottospel ut över Europa, varje land och kultur som snappade upp spelet förändrade det lite så att det skulle passa där. När spelet kom till Frankrike tillexempel så blev det till det spel som vi idag i Sverige kallar för Lotto.

USA

Så kom lottospelet till USA, det var en handelsresande som tog det dit och det gjorde stor succé på en marknad. Det var nu det skulle komma att bli bingo, en leksakshandlare såg spelet på marknaden och blev förtjust. Året var 1921 och den stora depressionen hade gjort honom utfattig, han såg spelet som en chans att komma på fötter igen. Alltså tog han med sig spelet hem från marknaden och lät sina vänner prova det. En av dem blev så upphetsad när hon vann att hon utropade BINGO! Och så fick spelet sitt nya namn innan han distribuerade ut det över staden. Spelet spred sig som en löpeld och alla ville spela bingo, nu började den nya formen sprida sig och snart skulle det komma tillbaka till Europa i sin nya form.

Sverige

Nu blev det så äntligen Sveriges tur att få njuta av spelet bingo, 1961 var det en idrottsförening i Skåne som åkte över till Danmark för att spela fotboll. Föreningen hade haft en del ekonomiska problem och i Danmark såg dem att deras idrottsföreningar där tjänade pengar på just bingo. Så dem tog med sig spelet hem för att prova om det även kunde hjälpa dem och det gjorde det, med besked. Nu spred sig föreningsbingon ut över Sverige i en rasande fart, alla ville hjälpa sin förening med spelet och ni vet vad som hände sedan. BingoLotto kom och tog över, idag spelar man bingo överallt och gärna online, det är på nätet som spelet fått en renässans, som du säkert märkt.